Verlichting kan een interieur maken of breken. Je kunt nog zoveel aandacht aan de inrichting besteden, je kunt de plank flink misslaan als je niet de juiste verlichting hebt. Naast dat verlichting uiteraard een functie heeft, zorgt het voor de nodige sfeer. We vertellen je alles wat je moet weten over verlichting in huis.

Drie soorten verlichting
Allereerst is het goed om te weten dat er drie soorten verlichting bestaan:

Basisverlichting. Basisverlichting staat centraal in de woning en zou de hele ruimte gelijkmatig moeten kunnen verlichten. Het zijn vaak grotere lampen die in het midden aan het plafond hangen.
Functieverlichting. De naam zegt het al: dit is verlichting met een specifieke functie. Bijvoorbeeld om te lezen of bepaald werk te doen. Denk bijvoorbeeld aan een leeslampje. Dit licht is fel en gericht en doe je alleen aan als je een bepaalde taak aan het uitvoeren bent.
Sfeerverlichting. Ook deze naam spreekt voor zich. Het zorgt ervoor dat je huis er knus en gezellig uitziet. Deze lichtjes dienen vooral ter decoratie. Kaarsjes kunnen ook als sfeerverlichting dienen.
Begin met een lichtplan
Veel mensen kopen verlichting zonder daar echt bij na te denken. En zo kan het juist misgaan. Je krijgt het mooiste effect als je vooraf een lichtplan opstelt. Zo’n plan begint met een plattegrond. Probeer deze zo realistisch mogelijk op te stellen. Je neemt hier meubels, wanddecoraties en aansluitpunten in op. Vervolgens bepaal je welke gedeeltes waar activiteiten gaan plaatsvinden. Denk aan de plek waar je zit en het eetgedeelte. Daarna komt het belangrijkste gedeelte: geef op de plattegrond aan waar het licht met komen. Begin met de basisverlichting, gevolgd door de functieverlichting en sfeerverlichting. Tot slot zet je kruisjes voor de aansluitpunten, zodat je in één oogopslag ziet of je er genoeg hebt.

Natuurlijk licht
Het lichtplan is er vooral voor ’s avonds, wanneer het buiten donker is. Daglicht wordt dus niet meegerekend. Het is uiteraard wel belangrijk om hier rekening mee te houden tijdens het plaatsen van je meubels en het uitzoeken van gordijnen.